Motocyklisci.Net
Forum Motocyklisci.Net
Motocyklisci.Net

Kupiłeś trzeci kask i drugi motocykl, a świat się nie cieszy? My Cię zrozumiemy! :D

FAQFAQ   SzukajSzukaj   ZarejestrowaniZarejestrowani   ZlotowiczeZlotowicze   RejestracjaRejestracja   <b><u>Twój profil</u></b>Twój profil   Prywatne WiadomościPrywatne Wiadomości   LogowanieLogowanie 

Interkom na motocyklu
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna Forum -> Pomoc techniczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość

Wojtala
Administrator działu KILOMETRY

PostWysłany: Wto Gru 04, 2007 12:08 am    Temat postu: Interkom na motocyklu Odpowiedz z cytatem

Czy warto zawracać sobie tym głowę? Czy są jakieś urzadzenia "all in one" dedykowane do motocykla. Chciałbym, aby obsługiwało gps, interkom kierowca - pasażer, komórka. Wiem, że Valdi i TCP mają coś takiego. Podzielcie się wiedzą nt. temat
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger

Pan_Rider
Aktywny zlotowicz
Aktywny zlotowicz

PostWysłany: Wto Gru 04, 2007 12:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W katalogu Louisa widziałem coś takiego. Sam jestem zainteresowany.
Czekamy więc na opinie użytkownikow.....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger

Zaku
Świeżyzna
Świeżyzna

PostWysłany: Wto Gru 04, 2007 2:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kupiłem interkom tylko że go nie używałem z racji braku miejsca w kasku. Sprawa ciekawa ale kiedy założyłem kask to nie wiem czy wytrzymał bym 10 minut z bólu ucha (ucisk). Urządzonko ma możliwość podłączenia zewnętrznego źródła sygnału (radio, MP3 i itp) i działa jako dodatkowy wzmacniacz. Wiem że w niektórych przypadkach posiadanie interkomu mija się z celem gdyż nie wiem jak cicho jest na twoim moto za owiewką ale w niektórych przypadkach hałas wiatru jest tak wielki że słabo słychać bądź mikrofon nadaje wycie wiatru. Nie lepiej rozkoszować się jazdą wsłuchując się w pracę silnika a nie ciągle słyszeć gadanie co rozprasza i po pewnym czasie denerwuje. Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

hckosmo
Nadzwyczaj Aktywny Zlotowicz
Nadzwyczaj Aktywny Zlotowicz

PostWysłany: Wto Gru 04, 2007 8:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe masz racje. W przypadku osoby która jest zwolennikiem otwartych kasków ( np ja ) to totalnie mija się z celem. poza tym wole słuchać jak mówiłeś motoru niż że za szybko jadę / jak ty jeździsz / uważaj! / itp. Bardzo Happy wiadomo kto jest wtedy pasażerem Bardzo Happy

lecz oprócz wyrażenia swojej opinii mam też inną sprawę - gdzie można znaleźć katalog LOUISA

Wojtala

PostWysłany: Wto Gru 04, 2007 8:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w sieci znajdziesz go tu: www.louis.de
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger

koVal
NAW - Chociaż Zlotowicz
NAW - Chociaż Zlotowicz

PostWysłany: Wto Gru 04, 2007 9:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nolan oferuje teraz kazdy model kasku rowniez w wersji przystosowanej do lansowanego przez siebie systemu n-com
oczywiscie wszystko co oryginalne to i drogie, zestaw sluchawkowy z mikrofonem 170zl, interkom przewodowy 350zl, interkom bluetooth 700zl. Do polaczenia z gps wystarcza same sluchawki i jakis kabelek co cenowo mozna zaakceptowac, tym bardziej ze nie musimy nic wydlubywac, improwizowac, wszystko jest przystosowane. To znaczy tak se gadam bo organoleptycznie tego nie sprawdzilem Smile ale poczynilem pierwszy krok, wlasnie zanabylem na allegro nolan n84 n-com Mr. Green
Powyższy post wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

TheValdi
Prezes moto-tp
Prezes moto-tp

PostWysłany: Wto Gru 04, 2007 9:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli chodzi o mnie to w 2007 potestowelm zestaw łączący słuchawki + mikrofon w kasku z komórką. ( nie było dodatkowego połączenia z pasażerem ..chyba żebym zadzwonił Smile

- do 70-100 km/h max było rozmawiać, z całą pewnościa to także kwestia kasku (mój juz od dawna nadaje sie do wymiany) i tego czy wietrzny dzień, czy słoneczny Smile

Po testach mogę powiedzieć, że warto, aby taki zestaw miał przycisk uruchamiajacy mikrofon ... tzn kiedy chesz cos powiedzieć wciskaszprzycisk - dzięki temu rozmówca nie słyszy szumów ..kiedy się nie odzywamy. Jednak obsługa w trakcie jazdy to kwestia przyzwyczajenia w korku to mała masakra Smile (po wielu testach dopiero znalazłem "bezpieczne" miejsce na ten przycisk ...)

Telefon jeśli ma takie opcje jak reakcja na komendy głosowe (np. "magiczne hasło", wybieranie głosowe itp na pewno się sprawdzi i da sie ujarzmić do celów motocyklowych np.K750i)

Z anegdotek z tm zestawem i magicznym haslem:

Stałem przed skrzyżowaniem zadzwoniła komórka - żeby odebrać musiałęm powiedzieć magiczne hasło - u mnie niefortunnie było słowo "DUPA" .... a że trzeba to powiedzieć dokładnie tak samo jak się nagrało wcześniej, żeby komórka rozpoznała (przynajmniej podobnie) ... to dre sie DUPA, DUPA ... a że to było lato , dwupasmowa ulica, ... to gość z samochodu oboka patrzył na mnie jak na ostatniego kretyna Razz i miał nieżły polew Smile

Reasumując - zestaw słychawkowy sprawdzał się dość dobrze, ale do jego budowy użyłem większości elementów oryginalnego zestawu "kaskowego" od radiotelefonów. W tej chwili poszedł w odstawke, został zastąpiony zestawem do GPS ...
Powrót do góry

TheValdi
Prezes moto-tp
Prezes moto-tp

PostWysłany: Wto Gru 04, 2007 9:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zastanawiałem się niedawno nad budową zestawu bezprzewodowego - chodziło wyłącznie o komunikacje jednostronną - z GPS do kasku. Wydaje mi się, że można w tej chwili zrobić taki zestaw za naprawdę niewielkie pieniądze, pozostaje kwestia rozwiązania problemu ładowania baterii itp ....

Do stworzenia takiego "cudeńka" można użyć z jednej strony (tu GPS-u,) transmitera jakich pełno na rynku i to za grosze (np.na allegro), z drugiej strony (kask) trzeba użyć mini radyjka (które są jeszcze tańsze i jest ich tona Smile ... . Myślę że nie trzeba nikomu tłumaczyć zasady działania takiego zestawu.

Problem - instalacja w kasku radyjka ( ewentuanie na krtkim kabelku można by je wpuszczać do kieszeni kurtki). Ponadto dochodzi kwestia wspomnianego ładownaia radyjka (nie wiem jak długo takie radyjko by trzymało). Znalezienie miejsca pod trasmiter na moto (najlepiej na stałe z wyprowadzonym jedynie kabelkiem audio do np.GPS - dobrze żeby był zasilany z aku motocykla, odchodzi problem ładowania go)

... może kiedys się pobawię Smile
Powrót do góry

Bartasso
Świeżyzna
Świeżyzna

PostWysłany: Pią Lut 01, 2008 2:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

troche odswieze temat:)

ja uzywam zestawu firmy autocom-> active duo kit
sprawuej sie on bardzo dobrze jest przewodowy lecz to nie jest dla mnie zaden problem, mozna go podlaczyc zarowno do gps jak i do odtwarzacza muzyki, swietnie działa komunikacja miedzy pasazerem i kierowca takze naprawde zestaw godny polecenia, moze działac zarowno na baterie jak i byc podlaczonym do instalacji motocykla co uwazam za plus:)
no i najwazniejsze cena... hmm ja dałem za niego 500zł czy to duzo czy mało nie wiem
testowałem go narazie do 160km/h i mogłem swobodnie rozmawiac z pasazerka jak i słuchac muzyczki

pozdrawiam
Powrót do góry

Wojtala

PostWysłany: Sob Lut 02, 2008 9:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napisz coś wiecej nt. tego urządzenia lub daj link do strony. Ja znalazłem, ale wydaje mi się, że jest to urządzenie bezprzewodowe.
Powrót do góry

Bartasso
Świeżyzna
Świeżyzna

PostWysłany: Sob Lut 02, 2008 11:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.autocomamerica.com/product_details.cfm/productid/36424

co wiecej bys chciał wiedziec Wojtala?
Powrót do góry

Wojtala

PostWysłany: Sob Lut 02, 2008 11:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Interesuje mnie gdzie zainstalowałeś pudełko, bo jeżeli zasilanie jest z instalacji motocykla, to chyba raczej nie przy sobie. Teraz widze, że przewodowe i bezprzewodowe różnią się ceną. Bezprzewodowe jest 100$ droższe. A w jakim kasku jeździsz i jak masz zainstalowane słuchawki i mikrofon?
Powrót do góry

Bartasso
Świeżyzna
Świeżyzna

PostWysłany: Sob Lut 02, 2008 12:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pudełko w sumie jak narazie woze z tyłu w kieszeni w kurtce bo jeszcze go nie podlaczyłem pod akumulator, lecz podłaczenie pod instalacjejest bardzo proste bo od urzadzenia wyprowadzone sa juz kabelki "+" i "-" takze banał

ja jezdze w szczekowcu a moja pasazerka w integralnym obydwa caberga
co do instalacji mikrofonu i słuchawek to sa instrukcje na stronie autocoma, u mnie był normalnie miejsca na słuchawki z boku kasku a mikrofon wyprowadziłem wedle instrukcji ze strony, postaram sie zrobic fotki za chwil pare i wrzuce je,
a jeszcze co do watpliwosci miedzy bezprzewdowym a przewodowym to polecam przewodowy testowałem obydwa na targach i niestety jeszcze bezprzewodowe nie doruwnuja tym klasycznym przewodowym
nie wiem jakie roznice cenowe widziałes ale ja swoj zestaw kupiłem za rowne 100 funciaków i mysle ze mozna je nadal za tyle dostac na ebayu angielskim

w razie watpliwosci pisz:)

pozdrawiam
Powrót do góry

Wojtala

PostWysłany: Sob Lut 02, 2008 2:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fotki zrób koniecznie. Jakiś czas temu sprzedawali proste przewodowe interkomy w Lidlu. Wiem, że takim posługiwał się PanRider.
Czyli z pasażerką jesteście spięci przewodem? Ja z moją też mam czasem spięcia, ale bezprzewodowe Bardzo Happy
Powrót do góry

Bartasso
Świeżyzna
Świeżyzna

PostWysłany: Sob Lut 02, 2008 5:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niet, ida kable do tego urzadzonka, i ona jest wpieta do niego osobno i ja osobno tak samo jak i osobno mozmey miec podlaczone odtwarzacze mp3 np

zdjecia zrobie jutro bo zaraz do roboty uciekam takze sorka
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna Forum -> Pomoc techniczna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: