| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
|
qzn4 Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 9:06 am Temat postu: Test opon - Motocykl 7/2010 |
|
|
Witam.
W lipcowym numerze Motocykla jest test porównawczy opon turystyczno sportowych. Oponki do testu dostarczyli producenci, a redakcja wymieniła je w sklepach na takie "sklepowe", które w niektórych przypadkach okazały się nieco inne niż te dostarczone przez producentów. 7 dużych Banditów obuto w nowe kapcie różnych producentów i 7-miu doświadczonych kierowców na zminę leciało tymi banditami z Niemiec na koniec włoskiego buta i z powrotem. Każdy na koniec dnia dawał punkty. Bardzo ciekawa lektura! Zastanawiacie się która oponka wygrała? W sumie zaskoczenia nie ma. Skanów nie wrzucę, ale gazetkę polecam, jest kilka rzetelnych artykułów autorstwa niemieckich i naszych redaktorów, np:
Raport z jazdy Yamahą XT 1200 Z Super Tenere.
Polski Romet 249 Division.
Jak jeździ się nową Hondą VFR 1200 F.
Dalszy ciąg testu 9-ciu litrowych przecinaków.
Aprilia SMV 750 Dorsoduro.
Test porównawczy dużych nakedów.
Husqvarna SMS 630 w 100% rasowe supermoto.
Poza tym jakieś nudne relacje w wypraw
W sierpniowym numerze ma być test opon sportowych!
Pozdrawiam. _________________ qzn4 follows the white rabbit by FZ6S2 LafiryndaJedna |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
 |
|
MeFFisto Aktywny zlotowicz

Dołączył: 06 Cze 2009 Posty: 129 Skąd: Grodzisk Maz. / Warszawa
|
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 3:10 pm Temat postu: Re: Test opon - Motocykl 7/2010 |
|
|
| qzn4 napisał: | | jest kilka rzetelnych artykułów autorstwa niemieckich i naszych redaktorów |
Hehe, nie to że się czepiam, ale ja "rzetelność" niemieckich redaktorów dość dobrze znam z prasy samochodowej - taką postawę nazwałbym raczej jako "lokalny patriotyzm" lub "lojalność wobec własnego kraju" albo po prostu "Deutsche uber alles"
Dlatego poza "Motocyklem" czytam też dla porównania "Świat motocykli" -polską gazetkę, choć czasami niestety też nie wolną od "artykułów sponsorowanych".  _________________ pozdrawiam
MeFFisto - Bo jam jest częścią tej siły, co wiecznie zła pragnąc, zawsze dobro czyni. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
qzn4 Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 10:52 am Temat postu: |
|
|
Sam fakt, że robią taki test porównawczy 9-ciu litrowych przecinaków, którego pierwszą część przeczytałem w numerze czerwcowym, a drugą w lipcowym stawia Motocykl w moim odczuciu wysoko. Jest co poczytać.
Porównali: Aprilię RSV4 R, BMW S 1000 RR, Ducati 1198 S, Hondę FireBlade, KTM 1190 RC8 R, Kawasaki ZX-10R, MW AUGUSTA F4, Suzuki GSX-R 1000 i Yamahę YZF-R1. No i kto wygrał? No właśnie nie wiadomo. Bo zależy co bierzemy pod uwagę. Jeśli po prostu ilość KM to wygrywa BMW, który jest pierwszą bmką zbudowaną "po japońsku" i pewnie bardzo mocno zamiesza na rynku. Fakt, że to niemiecka gazeta nie wpływa Jeśli popatrzymy głębiej, przetestujemy poręczność, użyteczność na codzień, czy choćby spojrzymy na prezencję, albo sposób w jaki te KM są oddawane w poszczególnych modelach - to wynik może być dla każdego różny. W artykule pokazano te maszyny z wielu punktów widzenia i to jest dla mnie rzetelne. Dowiedziałem się czegoś nowego i fajnie się czytało... _________________ qzn4 follows the white rabbit by FZ6S2 LafiryndaJedna |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
PawelACE Nadzwyczaj Aktywny Zlotowicz

|
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 10:54 am Temat postu: |
|
|
bez skanu to se zajawke w buty wsadz, na Morzu kioskow nie ma to nie przeczytalem  _________________ to ja, na nowej drodze i oby w przeciwieństwie do motocyklowej była jak najmniej kręta |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
qzn4 Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 9:58 am Temat postu: |
|
|
Wczoraj nabyłem sierpniowy numer, co fajnego dla mnie:
- wiadomo już który (i dlaczego jest to BMW S 1000 RR ) litrowy przecinak jest najlepszy zdaniem redakcji, czyli część trzecia i rozstrzygająca testu porównawczego dużych ścigantów;
- część pierwsza testu porównawczego dużych turystycznych enduro. Jeszcze nie przeczytałem ale ślinka mi kapie i jestem okrutnie ciekaw jak piękna i szybka Multistrada wypadnie (zdaniem redakcji) na tle BMW R 1200 GS, MotoGuzzi Stelvio 1200 NTX, KTMa 990 Adventure, Triumpha Tiger SE i Yamahy XT 1200 Z Super Tenere;
- używany KTM Duke;
- test 6-ciu nowych opon sportowych.
Co jeszcze?
Triumph Sprint GT, Duży Bandit, Błażusiak po raz czwarty wygrał Erzberg Rodeo i sporo więcej dość ciekawej lektury... _________________ qzn4 follows the white rabbit by FZ6S2 LafiryndaJedna |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
sobol Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 10:09 am Temat postu: |
|
|
| qzn4 napisał: | | ... część pierwsza testu porównawczego dużych turystycznych enduro... |
Opowiem ci końcówkę filmu Multistrada rulez w części pierwszej - dlatego nigdzie nie ma zwyczajowego zdjęcia z numeracją miejsc poszczególnych moto tylko lakoniczna informacja... Jednak w części 2 BMW rzutem na taśmę dogoni Dukata za jego złe zestrojenie zawiechy pod stalową niemiecką dupę i brzydki odcień czerwonego.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
qzn4 Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Sro Lip 21, 2010 9:17 am Temat postu: |
|
|
Hehe.
Jeśli się okaże, że i tym razem wygra BMW bo jest najbardziej średni, czyli najbardziej "uniwersalny" to potwierdzą się słowa Meffisto "Deutsche uber alles".
Zobaczymy za miesiąc. _________________ qzn4 follows the white rabbit by FZ6S2 LafiryndaJedna |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
sobol Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Sro Lip 21, 2010 11:40 am Temat postu: |
|
|
swoją drogą nowa Multistrada może troszkę namieszać na rynku - na pierwszy rzut oka wydaje się, że może to być brakujące ogniwo w ewolucji motocykli. Z jednej strony wielozadaniowość - ciekawe jak to się sprawdzi, oby nie "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego". Z drugiej 1200 pojemności w powiedzmy "turystyku" przy wadze poniżej 200kg, i prawie 120Nm dostępnych od zaraz, nie ma sobie równych w klasie, no właśnie w jakiej klasie? Do tego dołóżmy wyposażenie z górnej póły i kupa niby pomocnej elektroniki.... echhhh
Szkoda, że ten moto nie został wprowadzony na rynek z 5 lat temu - może dziś byłoby mnie na niego stać  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
qzn4 Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Sro Lip 21, 2010 12:52 pm Temat postu: |
|
|
Multistrada to takie niby 4 w 1.
Ma do wyboru 4 tryby jazdy (SPORT, TOURING, URBAN i ENDURO) oraz 8 poziomów kontroli trakcji! Poniżej 200 kg waży na sucho i bez akumulatora. Gotowa do jazdy już 220. Wg mnie podobną maszyną jest KTM 990 Supermoto T.
Wiadomo, że żaden z porównywanych motocykli (w stawce jest też Varadero, o której zapomnięliśmy) nie da rady w terenie KTMowi 990 Adventure, który został zaprojektowany do wygrywania rajdu Paryż-Dakar, ale zależy co się ocenia, zależy co rozumiemy pod pojęciem "duże turystycznme enduro". Ach pewnie BMW GS
Z przykrością zauważam, że obecne motocykle są coraz bardziej naszpikowane elektroniką i wszelkimi systemami. Jazda nimi przywodzi mi na myśl przestawianie ołowianych żołnierzyków w pokoju dowodzenia Kiedyś motocyklista był integralną częścią maszyny, bla, bla, bla  _________________ qzn4 follows the white rabbit by FZ6S2 LafiryndaJedna |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
sobol Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 8:58 am Temat postu: |
|
|
a jednak |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
qzn4 Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 9:08 am Temat postu: |
|
|
Masz już wrześniowy numer?
Poważnie GS?
A przy okazji polecam sierpniowy Swiat Motocykli. Jest tam przepiękna lauraka "małego" Fazera. Tak ładnie to jeszcze nikt o tym motocyklu nie napisał  _________________ qzn4 follows the white rabbit by FZ6S2 LafiryndaJedna |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
sobol Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 10:26 am Temat postu: |
|
|
ano poważnie
chyba trzeba przerzucić się na SM  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
qzn4 Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 10:42 am Temat postu: |
|
|
Zszedłem sobie do kioseczku i nabyłem gazetę. Czytam
"Ducati Mulistrada 1200 S Sport
Jedno jest pewne: nie było dotąd tak odjechanego i dającego tyle czadu turystycznego enduro. Widać to po ocenach silnika i podwozia. O tym, że na ostatniej prostej Multistradę wyprzedziły BMW i Yamaha, zdecydowały drobiazgi"
czyli
| sobol napisał: | | złe zestrojenie zawiechy pod stalową niemiecką dupę i brzydki odcień czerwonego.... |
"KTM 990 Adventure
Nawet w motocyklu o wyraźnie sportowych genach komfort siedzenia, przydatność do jazdy z pasażerem i kultura pracy silnikawcale nie muszą zawodzić. Gdyby wprowadzić parę zmian, KTM byłby mocarzem w tym segmencie motocykli"
"BMW R 1200 GS
jeszcze nigdy nie miało tak dużych trudności w utrzymaniu pozycji lidera. To, że beemka w dalszym ciągu przewodzi stawce, zawdzięcza przede wszystkim bardzo dobremu dopracowaniu detali"
czyli:
| sobol napisał: | | w części 2 BMW rzutem na taśmę dogoni Dukata |
"Triumph Tiger SE
Jego silnik należy do najlepszych na świecie. Kultura pracy, oddawanie mocy, gang - wspaniała charakterystyka bez wątpienia zdominowała charakter potężnego Tygrysa. Jest to raczej funduro niż turystyczne enduro. Ale to nie zarzut"
"Moto Guzzi Stelvio 1200 NTX
Miejsce siódme - brzmi źle, ale naprawdę aż tak źle nie jest, bo Gutek minimalnie przegrał z rywalami. Hamulce, ochrona przed wiatrem, zachowanie podczas jazdy oraz komfort są na najwyższym poziomie. V-dwójka - nieco ociężała."
"Yamaha XT 1200 Z Super Tenere
Ale finisz! Podczas gdy Super Tenera w ocenie silnika i podwozia nie wypadła najlepiej, w finale pokazuje swoje drugie oblicze. Największa zaleta: przydatnośc zarówno do codziennej jazdy jak i długich podróży. Wszechstronność musi być"
Wszechstronność z taką masą?
"Honda Varadero 1000
Jak na maszyne prawie nie zmienioną od 2003 roku Varadero spisuje się dzielnie. Jeśli weźmiemy pod uwagę jej przydatność do podróży to nawet wyśmienicie. Niechętne rozwijanie mocy i nadwaga już od dawna nie odpowiedają standardom."
Kolejność cytatów zamierzona!!!  _________________ qzn4 follows the white rabbit by FZ6S2 LafiryndaJedna
Ostatnio zmieniony przez qzn4 dnia Sro Sie 18, 2010 12:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
sobol Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 12:06 pm Temat postu: |
|
|
| dla mnie dodatkowy duży + ma Tiger za to, że jak piszą posiadając nr 1 super serducho (pewnie Kuncfot nam potwierdzi) i nie gorszą resztę (choć z nastawieniem na "soft" turystyka a nie kolumbrynę) jest prawie o połowę tańszy niż reszta!!! Wiem, że gentelmani o pieniądzach nie dyskutują ale motocykl Dukat, BMW, czy Yamaszka w cenie auta klasy C daje do myślenia... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
qzn4 Aktywny zlotowicz

|
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 12:20 pm Temat postu: |
|
|
| sobol napisał: | | Wiem, że gentelmani o pieniądzach nie dyskutują |
Oczywiście, my dyskutujemy o motocyklach.
Tiger - 45.900
Varadero - 45.900
Stelvio - 54.000
BMW - 54.100
KTM - 55.900
Tenera - 59.900
Multistrada - 76.900
 _________________ qzn4 follows the white rabbit by FZ6S2 LafiryndaJedna |
|
| Powrót do góry |
|
 |